niedziela, 30 września 2012

Zapiekanka z ziemniaków

Jako dodatek do dań mięsnych lub też jako sama w sobie zapiekanka z ziemniaków.
Kreując nasze zapiekanki ziemniaczane nie musimy uprzednio gotować ziemniaków jak to często robimy.
W glinianym garnku ziemniaki szybko nam zmiękną i to bez dodatku zbędnych płynów.
Cieniutko pokrojone ziemniaki solimy, pieprzymy, posypujemy pietruszką i zalewamy roztopionym masłem. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i pieczemy ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę, ziemniaki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy przez kolejne 10 minut tak, aby całość się zarumieniła.



2 komentarze:

  1. Ale pysznie się zapiekła, na złoto, fajny pomysł na zapiekankę, ostatnio też używam tej mozzarelli z lidla, bardzo fajna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze kupuję nabiał w Lidlu bo jest rewelacyjnej jakości i przede wszystkim świeży.

    OdpowiedzUsuń