czwartek, 25 lipca 2013

Czarniak i dorsz w sosie koperkowym - bardzo łatwy przepis

 Do ryby w sosie koperkowym pasuje każdy jej rodzaj. W podanym przykładzie wykorzystany został czarniak i dorsz. Tak samo jak ważna jest jakość ryby, tak i ważny jest dobrze przygotowany sos. Pokrojoną na kawałki i omączoną rybę wystarczy lekko obsmażyć. Krótko, bez dosmażania na wskroś. Podsmażoną rybę przekładamy do garnka z sosem. W tym wypadku jest to duży Swing Roemertopf Może być również każdy inny tego typu garnek. Gliniane garnki długo utrzymają ciepło potrawy. A tak przygotowaną rybę możemy nawet zabrać na piknik, czy na działkę. I mamy zagwarantowaną ciepłą potrawę przez ok. 2 godziny. 

Do przygotowania sosu potrzebujemy:
  • 1 szklankę rosołku
  • 1 szklankę słodkiej śmietany
  • 2 łyżki mąki 
  • 3 łyżki majonezu
  • duży pęczek kopru
  • lub wielokrotność składników, np. podwójna porcję
Do zagotowanego rosołku wrzucamy koper. Gotujemy przez 1 min. Następnie wlewamy śmietanę, w której rozpuściliśmy mąkę. Mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sos przelewamy do garnka. Do gorącego sosu wkładamy kawałki ryby i pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut.



1 komentarz:

  1. Mniam, ale smaku narobiłaś , u mnie też czarniak, ale troszkę inaczej:)

    OdpowiedzUsuń