poniedziałek, 6 października 2014

Śledzie w śmietanie z pulkami

Śledzie w śmietanie z pulkami to typowo regionalny obiad, który na Kaszubach potrafi być podawany nawet w niektórych przedszkolach. Szkoda, ze tak mało rozpowszechniony zwyczaj. Bowiem potrawy kuchni regionalnych powinny być podawane w przedszkolach i szkołach danego regionu chociaż jeden raz w tygodniu. Można by było zwrócić uwagę dzieci na specyfikę kuchni ich rodzinnych stron. I tak na przykład w Wielkopolsce można dzieciom serwować kluchy na łachu, czyli pyzy poznańskie lub ziemniaki z gzikiem. W Małopolsce dzieci jadły by maczankę po krakowsku, a na Kaszubach przytoczone śledzie lub powiedzmy bulwy z kurzajami, czyli ziemniaki z kurkami. Dziecko utrwali sobie smak na całe życie.
Podstawowe składniki: śledzi matjasy, ogórek konserwowy, cebula, jabłko. Poza tym śmietana, pieprz, ewentualnie sól.


Gotowa potrawa. Ziemniaki możemy upiec w garnku rzymskim Romertopf


1 komentarz:

  1. It stays to be seen as as to whether gambling laws in South Korea might be relaxed yet further. Offered to each new and present players, free spins 코인카지노 are available to use on slot games. The value of free spins varies, nonetheless one presumably be} sufficient to win the jackpot.

    OdpowiedzUsuń