wtorek, 17 marca 2015

Sos waniliowy

Porcja dla 4 przeciętnych zjadaczy lub 2 łakomczuchów
  • 500 ml mleka
  • 40 g cukru
  • wnętrze 1 wanilii
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy lub szafranu jeśli chcemy się na niego szarpnąć
  • szczypta cynamonu
  • 1 ziarenko kardamonu
  • 10-20 g skrobi do zagęszczenia (kukurydziana, zbożowa, lub ziemniaczana) jeśli takiej nie mamy, to możemy dodać pół budyniu
  • 2 łyżki śmietany
400 ml mleka zagotować z cukrem, wanilią, solą, kurkumą, cynamonem i kardamonem. W reszcie mleka rozprowadzić skrobię lub pół budyniu. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać na minimalnym ogniu aż do zagotowania. Gotować przez 2-3 minuty. Na końcu dodać śmietany. Sos może być podawany na ciepło lub zimno. W trakcie studzenia należy od czasu do czasu zamieszać, aby nie powstał "kożuch". 
Mleko z przyprawami po zagotowaniu przecedzamy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz